Hosgeldiniz.... AyMaRaLCaN Bilgi Paylasim Platformuna..... Cay Isterseniz ( Hayali Büfe ) Smile Sagda Büfemiz Var Buyurun Bir Bardak Alin Afiyetle Icin Seker Bitmis ise Lütfen Zile Tiklayin Servisimiz Yardimci Olacaktir..... ..Keyifli Seyirler Dilerim Smile Bye ...
Yazar ---- > Wink AyMaRaLCaN



 
AnasayfaGüncel KonularGaleriSSSAramaKayıt OlGiriş yap
En son konular
»  Acilinden Kaciyorum ...Görüsmek Umudu Ile <---- Bye
Cuma Ara. 14, 2012 7:05 am tarafından AyMaRaLCaN

» Bir Sarkisin Sen
Cuma Ara. 14, 2012 7:03 am tarafından AyMaRaLCaN

» MerHaba MerHaba :)
Cuma Ara. 14, 2012 6:58 am tarafından AyMaRaLCaN

» Azerbaycan Yemekleri,Azerbaycan Yemek Kültürü,Azerbaycan Mutfağı
Cuma Ara. 14, 2012 6:49 am tarafından AyMaRaLCaN

» ORHAN AFACAN SIIRLERI Tas Atan Cocuklar
Cuma Kas. 30, 2012 7:48 am tarafından AyMaRaLCaN

» Aşık Mahzuni Şerif - Bu Mezarda Bir Garip Var
Cuma Kas. 30, 2012 3:51 am tarafından AyMaRaLCaN

» Aşık Mahzuni Şerif - Bizden Geriler (Gam Kasavet)
Cuma Kas. 30, 2012 3:49 am tarafından AyMaRaLCaN

» Aşık Mahzuni Şerif - Benim Hayatım
Cuma Kas. 30, 2012 3:48 am tarafından AyMaRaLCaN

» Aşık Mahzuni Şerif - Babasını (Bir Fakirin Hatırını)
Cuma Kas. 30, 2012 3:46 am tarafından AyMaRaLCaN

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Istatistikler
Toplam 7 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: AyBüke

Kullanıcılarımız toplam 28063 mesaj attılar bunda 19753 konu
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Sosyal yer imi
Sosyal yer imi Digg  Sosyal yer imi Delicious  Sosyal yer imi Reddit  Sosyal yer imi Stumbleupon  Sosyal yer imi Slashdot  Sosyal yer imi Furl  Sosyal yer imi Yahoo  Sosyal yer imi Google  Sosyal yer imi Blinklist  Sosyal yer imi Blogmarks  Sosyal yer imi Technorati  

www.ay-maral-can.forum-aktiv.com

Sosyal bookmarking sitesinde adresi saklayın ve paylaşın
En bakılan konular
Xürremiler Herekatı ve Babek
Azerbaycan Bayragi
Bir Sarkisin Sen
Acilinden Kaciyorum ...Görüsmek Umudu Ile <---- Bye
MEN TELESMİREM Semed Vurgun ..1954
Radyo icin Tema Resimleri Resimler Resim
Murat Yıldırım Burçin Terzioğlu Düğün resimleri
MerHaba MerHaba :)
Hiphop - Rap Müzik Şarkı Sözleri
Yeni Büyük Kalp Gif'leri Arşivi 3, Küçük Kalpler, Küçük Hareketli Kalpler, Küçük PNG Kalpler, Küçük Sayfa süsleme Kalpleri, Minik Kalpler, Kırmızı Minik Kalpler, HAreketli

Paylaş | 
 

 Servet-i Fünun Edebiyatı Konu Testi

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
AyMaRaLCaN
Admin


Üyelik tarihi : 11/06/08

Mesaj Sayısı : 12267

Rep Gücü : 29249

Rep Puani : 235


MesajKonu: Servet-i Fünun Edebiyatı Konu Testi   Cuma Ağus. 12, 2011 4:50 pm

Servet-i Fünun Edebiyatı Konu Testi


1. (I) Servet-i Fünûn şiiri dil, şekil ve anlayış bakımından Tanzimat şiiriyle aynıdır. (II) Servet-i Fünûn şiirinde güçlü bir musiki, biçim kusursuzluğu vardır. (III) Biçim mükemmelliği daha çok, Tevfik Fikret'in manzumelerinde görülür. (IV) İç musikiye ise oldukça ileri bir söyleyişle Cenap Şehabettin'in şiirlerinde ulaşılmıştır. (V) Bu dönemin sanatçıları, aruzun, Türk dilinin musikisine en uygun kalıplarını zevkle ve özenle seçerek kullanmış; Türkçeyi bu ölçüye uydurmakta ustalık göstermişlerdir.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı yapılmıştır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

E) V.



2. Servet-i Fünûn edebiyatının şiir anlayışı ile ilgili olarak aşağıdakilerin hangisi söylenemez?

A) Anlamın bir mısra ya da bir beyitte tamamlanması anlayışı terk edilmiştir.

B) Divan edebiyatının gelenekleri, dönemin Fransız yazını örnek alınarak yıkılmıştır.

C) Uyağın kulak için değil, göz için olduğu savunulmuştur.

D) Genelde bireysel konular işlenmiş; aşk, tabiat, düş kırıklıkları tema olarak seçilmiştir.

E) Parnasizm ve sembolizm akımının niteliklerine uygun eserler verilmiştir.



3. ---döneminde dergiler önemli bir yer tutmuştur. Bu dönemde Servet-i Fünûn dergisinin yanında "Malûmat", "Mekteb", "Musavver Malûmat" gibi dergiler çıkarılmıştır. Bu dergilerde edebiyat, sanat konularında öğretici yazılar yayımlanmıştır. Eleştirilere yer verilmiş ve tartışmalar yapılmıştır.

Bu parçanın başına aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?

A) Tanzimat

B) Edebiyat-ı Cedîde

C) Millî Edebiyat

D) Divan edebiyatı

E) Halk edebiyatı

4. Bu dönem şairleri eserlerinde duygu ve hayal unsurlarını kullanmayı gerçeklere tercih ettiler. Aşk ve doğa gibi bireysel konuları işlediler. Genel anlamda, toplumsal sorunların ve güncel siyasetin dışında kaldılar. Parnasizm ve sembolizm akımlarının etkisinde kalarak "sanat için sanat" anlayışını benimsediler.

Bu parçada şiirlerinin ortak özelliklerinden söz edilen şairler aşağıdakilerin hangisiyle adlandırılır?

A) Tanzimatçılar

B) Beş Hececiler

C) Millî Edebiyatçılar

D) Yedi Meşaleciler

E) Servet-i Fünûncular



5. Servet-i Fünûn şiirinde --- ve ---; romanında ise --- ve --- akımlarının etkisi görülür.

Bu cümlede yer alan boşluklara sırasıyla aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?

A) realizm - romantizm - klasisizm - fütürizm

B) sembolizm - parnasizm - realizm - natüralizm

C) dadaizm - sürrealizm - romantizm - realizm

D) romantizm - realizm - natüralizm - dadaizm

E) sembolizm - sürrealizm - romantizm - klasisizm



6. Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünûn şiiriyle Divan şiirinin ortak özelliğidir?

A) Beyit güzelliği yerine konu bütünlüğüne önem verme

B) "Sone, terzarima" gibi Batı edebiyatından alınan biçimleri kullanma

C) Kulak için kafiye anlayışını benimseme

D) Nazmı nesre yaklaştırma

E) Arapça ve Farsça sözlerin yoğun olduğu ağır bir dil kullanma

7. Serveti-i Fünûn romanı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Batılı roman tekniğine uygun ilk eserler verilmiştir.

B) Söyleyişe önem verilmiş, sanatlı sözlerle örülmüş geniş tasvirler yapılmıştır.

C) Arapça ve Farsça tamlamalardan oluşan ağır bir dil kullanılmıştır.

D) Fransız romantizminin etkisiyle gerçeklikten uzak karakterler yaratılmıştır.

E) İstanbul ve çevresinde yaşanan olaylar konu edilmiştir.

8. Fransız edebiyatının özelliklerini Türk edebiyatına adapte etmeye çalışmışlardır. Fransız realizmini örnek almışlardır. Tanzimat'ın ikinci dönemindeki sanatçılar gibi "Sanat, sanat içindir." prensibi ile hareket etmişlerdir. Bu topluluğun üslûbu süslü ve sanatlı; ruh ve ifade tarzı ise Avrupai'dir. Şiirde aruz veznini kullanmakla birlikte, nazım şekillerinde ve konularda büyük yenilikler yapmışlardır. Nazmı nesre yaklaştırmışlar, beyit bütünlüğü yerine konu bütünlüğünü esas almışlardır.

Bu parçada sözü edilen edebî grup aşağıdakilerin hangisidir?

A) Servet-i Fünûncular

B) Fecr-i Aticiler

C) Millî Edebiyatçılar

D) Beş Hececiler

E) Yedi Meşaleciler



9. (I) Servet-i Fünûn sanatçılarının eserlerinde klasisizm ve romantizm akımlarının etkisi görülmektedir. (II) Gözlemlerle ortaya konan kişilerin, özellikle ruhsal durumları incelenmiştir. (III) Geniş çevre betimlemeleri yapılarak, çevre ile kişiler arasında bağlantılar kurulmuştur. (IV) Bu dönemde yazılan romanlarda kişiler ve olaylar çoğunlukla İstanbul'dan ve aydın çevrelerden seçilmiştir. (V) Öykülerde ise az da olsa halktan kişilere ve bunların sorunlarına yer verilmiştir.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı yapılmıştır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

E) V.



10. Servet-i Fünûn Dönemi, --- etkisinde gelişen Türk edebiyatının 19. yüzyıl sonlarında kısa; fakat yoğun bir değişim yaşadığı dönemdir.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?

A) İslamiyet

B) Divan edebiyatı

C) Halk edebiyatı

D) Batı edebiyatı

E) Tanzimat edebiyatı


Cevap Anahtarı:

1-A 2-C 3-B 4-E 5-B 6-E 7-D 8-A 9-A 10-D


alıntı





Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://ay-maral-can.forum-aktiv.com
 
Servet-i Fünun Edebiyatı Konu Testi
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Abartisiz Atis Serbest-
Buraya geçin: