MaRaLCaN Admin

Üyelik tarihi : 27/03/10
Mesaj Sayısı : 6713
Rep Gücü : 18340
Rep Puani : 218
 | Konu: Dev Atasözleri Sözlüğü8 C.tesi Şub. 05, 2011 11:19 am | |
| Arayan bulur, iniliyen ölür. Arı bal yapacak çiçeği bilir. Bazı kimseler, açıkgöz insanlar ve işinin uzmanı olanlar, çıkar sağlayabilecekleri, kazanç elde edecekleri yerleri gayet iyi bilirler. Arı, kızdıranı sokar. Hiçbir insan durup dururken çoklukla birinin canını yakmaz. Kişi ancak kendisini kızdırıp bunaltana, sataşıp ilişene, kötülük yapana karşı ister istemez eyleme geçer; saldırır ve zarar verir. Arkadaş dediğinin gölgesinde suç islenir. Arkadaşlık pazara kadar değil mezara kadardır. Armudu sapıyla, üzümü çöpüyle, pekmezi küpüyle. Asıl azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar, onunda aslı ayrandır.
Araba devrilince (teker kırılınca) yol gösteren çok olur. İnsanlar her nedense her şey olup bittikten, işler bozulduktan, ortaya kötü bir sonuç çıktıktan sonra “niçin böyle yaptın, şöyle yapsaydın, bu yolu tutmalıydın” gibi sözler söylemeyi alışkanlık edinmişlerdir. Önemli olan yapma biçimindeki yanlışlığı, tutulan yoldaki tehlikeyi önceden görmek ve uyarıda bulunmaktır. Arabanın ön tekeri nereden geçerse arka tekeri de oradan geçer. 1. Büyükler nasıl bir davranış veya yaşayış yolu tutmuşlarsa çocuklar da onları taklit eder, onların izinden gider. 2. Yönetenlerin tavır biçimi, zamanla yönetilenlere geçer. Arayan belasını da devasını da bulur. Arefe günü yalan söyleyenin, bayram günü yüzü kara çıkar. Arı satmış namusu tellala vermiş. Arık öküze bıçak çalınmaz. Güçsüz, zayıf, kendisini zor ayakta tutan kimselerden yararlanmaya çalışmak, onlara eziyet edip çile çektirmek doğru değildir; bu yiğitliğin ve insanlığın şaşına yakışmaz. Arkadaşını söyleki, sana kim olduğunu söyleyim. Arkalı it kurdu boğar. Arpa eken buğday biçmez. 1. Kötü bir davranışta bulunan insan iyilik göremez. 2. Yapmaya çalıştığı işin üzerinde lâyıkıyla durmayan ondan iyi sonuç alamaz. Arsızın yüzüne tükürmüşler, “yağmur yağıyor” demiş. Arsız insan kişiliğini, saygınlığını, utanma duygusunu yitirmiş insandır. Dolayısıyla o ne kadar ağır hareket görse, söz işitse yine de aldırış etmez; pişkinliğe vurup iyi bile karşılar. Asil azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar, aslı ayrandır. Kendine has özellikleri bulunan bir nesne ne denli biçim değiştirirse değiştirsin, aslî özelliğini yitirmez. Bu durum insan için de söz konusudur. Soylu bir aileden gelen insanlar ne denli büyük bir sarsıntı geçirirlerse geçirsinler, bayağı bir duruma düşüp yozlaşmazlar; soyluluklarını yitirmezler. Ama mayalarında kötülük, noksanlık bulunan kimseler için böyle bir şeyden söz edilemez; onlar eninde sonunda bir açık verirler, olumsuz yanlarını dışa vururlar.
Aslan yattığı yerden belli olur. İnsanların kişilikleri ile sürekli bulundukları yerler arasında bir özdeşlik kurmak mümkündür. Bir kimsenin kişiliği çalıştığı iş yerinin niteliğinden; yatıp kalktığı evin temizliğinden, düzeninden anlaşılır. Aslını inkâr eden (saklayan) haramzadedir. Bir insan çarpık bir ailenin üyesi olabilir; yoksul, eğitim görmemiş kaba bir aileden gelebilir. Bu durumunu birilerinden saklamak ve onlara karşı bir utanç kaynağı olarak görmek son derece yanlıştır. Çünkü insan, böyle bir aileden gelmekle değersiz olamaz. Kendisini değerli ya da değersiz kılmak kendi elindedir. Böyle bir tavrı da ancak zayıf karakterli insanlar gösterebilir ya da bu tavır ancak piçlere yaraşır. Aş sabahın iş sabahın. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. Âşık âlemi kör, dört yanını duvar sanır. Aşk duygusuyla dolup taşan kişi, bu derin sevginin etkisiyle ne yaptığını bilemez; hoşa gitmeyecek davranışlarda bulunur, sanki bilincini kaybetmiş gibidir; yapıp ettiklerini kimse bilmez, görmez ve söylediklerini kimse işitmez sanır. Aşk olmayınca meşk olmaz. At binenin kılıç kuşananındır. 1. Kim ki bir işi beceriyor, bir şeyi kullanıyor, bir şeyden gerektiği gibi faydalanıyor, o şeye sahip olmalıdır; en uygunu, yakışanı da budur. 2. Kim ki başkasının yararlanmadığı, yararlanmasını bilmediği bir şeyi elinde tutuyor ve ondan yararlanıyorsa, o şey, mal sahibinden çok onun sayılır. At ile avrat yiğidin ikbalindendir. At olacak tay yürüyüşünden belli olur. At ölür, itlere bayram olur. Kimi yararlı, kıymetli, şahsiyet sahibi kimselerin ölmesi; bulunduğu görevden ayrılması ya da alınması kimi çıkarcı, kıskanç ve aşağılık kimselerin işine gelir; onların sevinmesine yol açar.
Nerde isitsem Adini Gözlerim Gezir Seniiiii  |
|